De bestuurlijke boete die de overheid vanaf 1 januari 2015 wil opleggen aan huizenverkopers (of verhuurders van huizen) die geen energielabel beschikbaar stellen, is in strijd met Europese regelgeving. Volgens Gerben Schut van FORT Advocaten in Amsterdam kan de Nederlandse overheid slechts een ‘last onder dwangsom’ opleggen zolang de bestuurlijke boete nog niet is opgenomen in de Woningwet.
Het verschil tussen een boete en een last onder dwangsom is in deze context dat een boete per definitie voldaan moet worden, deze voel je dus direct in je portemonnee. Onder een last onder dwangsom is volgens Gerben Schut uit te komen door alsnog een energielabel beschikbaar te stellen.Volgens de letter van de Europese regelgeving voldoet Nederland niet aan de Europese richtlijnen en daarmee loopt het dus het risico om hier op aangesproken te worden. Schut meent dat verkopers en verhuurders de gok kunnen wagen om te verkopen of te verhuren zonder energielabel dankzij het hiaat in de wet. “Ze riskeren ‘slechts’ een last onder dwangsom en niet direct een boete.” Dit geldt overigens zolang de bestuurlijke boete nog niet in de Woningwet is opgenomen. De Rijksoverheid heeft gezegd de wet snel te zullen aanpassen. De mogelijkheid tot het opleggen van een dwangsom is sinds 2007 opgenomen in de wet.
Op het matje
De Telegraaf meldde deze week dat minister Blok (Wonen) zich de woede van een deel van de Kamer op de hals heeft gehaald met de chaotische invoer van energielabels voor woningen.
Woningeigenaren ontvingen in januari of ontvangen deze maand een voorlopig energielabel. Zodra een huis in de verkoop gaat of verhuurd gaat worden, moet een definitief label worden aangevraagd.
Vastgoed Magazine
In de komende editie van Vastgoed Magazine besteedt de redactie veel aandacht aan het energielabel. Verschijningsdatum van het magazine is 17 februari.
Social
Vind ons leuk op Facebook
Volg ons op Twitter
LinkedIn webpagina