Slimme meter stuit op weerstand

Een op de tien huishoudens in Nederland weigert de slimme meter, waarmee energiebedrijven de meterstanden op afstand willen uitlezen. Dat blijkt uit door De Stentor opgevraagde gegevens van netbeheerder Enexis, actief in het zuiden en het noorden van het land, schrijft emerce.nl.

Per 1 januari 2015 is de grootschalige aanbieding gestart van de slimme meter. De gezamenlijke netbeheerders hopen er dit jaar op 800.000 adressen de meter te plaatsen. In 2020 moet het kastje aan alle Nederlanders zijn aangeboden.

Grootste netbeheerders

Enexis is de eerste grote netbeheerder die de meter op grote schaal invoert, maar andere netbeheerders zijn ook al bezig met voorlichting. Naast Enexis zijn Liander en Stedin de grootste netbeheerders in ons land.

Dichte deur

Niet in alle gevallen wordt de meter actief geweigerd. Soms komt de monteur voor een dichte deur te staan. Sommige gebruikers vrezen echter dat criminelen of hackers data kunnen onderscheppen.

Opgegeven adres

Journalist Jaap Meijers ontdekte onlangs dat je het energieverbruik van iemand anders kunt uitlezen via apps die gekoppeld zijn aan de slimme meter. Het idee is dat mensen zo gemakkelijk kunnen zien hoe ze op hun energierekening kunnen besparen. Veel van die diensten controleren echter niet of degene die zich aanmeldt, ook daadwerkelijk op het opgegeven adres woont.

Gasmeterstand

Mijers: "Zelfs het opgeven van een valse naam voorkomt niet dat je na drie tot vijf werkdagen te zien krijgt hoeveel energie de bewoners verbruiken. Dat gaat niet verder dan het stroomverbruik per 15 minuten en de gasmeterstand per uur, maar het is voldoende om ruwweg te kunnen opmaken bijvoorbeeld wanneer mensen thuis zijn, hoe laat ze naar bed gaan en opstaan, hoe hoog de verwarming staat en hoe vaak ze douchen."

Bescherming persoonsgegevens

Het is de netbeheerders en energiebedrijven verboden, op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens, om meetgegevens aan derden te geven. Dat mag alleen als een klant daar nadrukkelijk toestemming voor geeft.

Controleren 

Brancheorganisatie Netbeheer Nederland (netbeheerders) heeft samen met brancheorganisatie Energie-Nederland (leveranciers) naar eigen zeggen extra maatregelen genomen. De aanbieders van websites en apps moeten controleren of de aanvrager inderdaad op het opgegeven adres woont.

Bron: emerce.nl